"Συχνά παρατηρώ τι λίγη σπουδαιότητα που δίδουν οι άνθρωποι στα λόγια. Ας εξηγηθώ. Ένας απλούς άνθρωπος (με απλούς δεν εννοώ βλαξ, αλλά όχι διακεκριμμένος) έχει μιαν ιδέα, κατακρίνει ένα θεσμόν ή μιαν γενικήν γνώμην. Ξεύρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία σκέπτεται αντιθέτως προς αυτή. Ως εκ τούτου σιωπά, θαρρώντας πως δεν οφελεί να ομιλήση, στέκοντας που με την ομιλία του δεν θ' αλλάξη τίποτε. Είναι ένα μεγάλο λάθος. Εγώ πράττω αλλέως. Κατακρίνω λ.χ. την θανατικήν ποινήν. Μόλις τύχει ευκαιρία, το κηρύττω, όχι διότι νομίζω ότι επειδή θα το πω εγώ θα την καταργήσουν αύριον τα κράτη, αλλά διότι είμαι πεπεισμένος ότι λέγωντάς το συντείνω εις τον θρίαμβον της γνώμης μου. Ο λόγος μου δεν πάγει χαμένος. Θα τον επαναλάβη ίσως κανείς και μπορεί να πάγη σε αυτιά που να τον ακούσουν και να ενθαρρυνθούν. Μπορεί από τους μη συμφωνούντας τώρα να τον θυμηθή κανένας - εις ευνοϊκήν περίστασην εις το μέλλον, και, με την συγκυρίαν άλλων περιστάσεων, να πεισθή, ή να κλονισθή η εναντία του πεποίθησις. Έτσι και εις διάφορα άλλα κοινωνικά ζητήματα, και εις μερικά που κυρίως απαιτείται Πράξις. Γνωρίζω που είμαι δειλός και δεν μπορώ να πράξω. Γι' αυτό λέγω μόνον. Αλλά δεν νομίζω που τα λόγια μου είναι περιττά. Θα πράξη άλλος. Αλλά τα πολλά μου τα λόγια εμού του δειλού - θα τον ευκολύνουν την ενέργειαν. Καθαρίζουν το έδαφος".
Κ.Π.Καβάφης

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ


Οι Δειπνοσοφισταί άνοιξαν και φέτος τον κύκλο των συναντήσεών τους λίγο εσπευσμένα αλλά απολύτως δικαιολογημένα.
Η τιμή που μας έκανε ο καλεσμένος μας να ξεκλέψει χρόνο από την έρευνά του και να έρθει στη Θεσσαλονίκη από Αθήνα λίγες μέρες πριν επιστρέψει στην πατρίδα του μας δέσμευε. Το χρονοδιάγραμμα ήταν ασφυκτικό τόσο για τον κ. Hoegel όσο και για εμάς που λίγες μόλις μέρες μετά την εξεταστική θα έπρεπε να οργανώσουμε όσο το δυνατόν αρτιότερα την πρεμιέρα των Δειπνοσοφιστών.
Υπήρξαν ίσως κάποιες παραλείψεις και πολλοί από τους συνήθεις συνδαιτημόνες μας διαμαρτυρήθηκαν καθώς είτε δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως είτε δεν πληροφορήθηκαν τίποτα. Εμείς τους ζητούμε συγγνώμη και τους εγγυόμαστε ότι θα έχουμε άφθονο χρόνο στη διάθεσή μας για τις επόμενες συναντήσεις μας.
Παρόλα αυτά η διάλεξη του κ. Hoegel δόθηκε και ήταν μεγάλη χαρά για μας να δούμε έστω και για λίγο στην αρχή της εκδήλωσης τον Πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Αναστάσιο Μάνθο, που κατάφερε να παρευρεθεί παρά το ότι κι αυτός προσεκλήθη σχεδόν την τελευταία στιγμή. Πέρα από χαρά υπήρξε και ανακούφιση καθώς ο κ. Πρύτανης μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι στη διάθεσή μας όποτεδήποτε τον χρειαστούμε.
Απλός και κατανοητός στην προσέγγισή του ο κ.Hoegel μας έδωσε μια ιδέα του πώς δουλεύει ή σύγχρονη έρευνα επάνω σε κείμενα των οποίων η αξία θεωρείται δεδομένη και πολύ πρακτική για μας. Ήταν όντως εντυπωσιακή η απόπειρα εφαρμογής αρχών της αφηγηματολογίας (narratology) και της διακειμενικότηττας (intertextuality) σε ένα καθαρά χρηστικό κείμενο για μας του φιλολόγους όπως το υπόμνημα Παρεκβολαί του Ευσταθίου Θεσσαλονίκης.
Την ευακιρία να ακούσουν τον κ.Hoegel μαζί μας και να του θέσουν ερωτήματά τους οι κ.κ. Κατσαρός Βασίλειος, καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας, Κυριακίδης Στρατής, καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας, Παπατριανταφύλλου - Θεοδωρίδου Νίκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας, Αυγερινού Μαρία, λέκτορας Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας καθώς και οι ρέκτες συνάδελφοί μας που ανακάλυψαν τις λιγοστές μας αφίσες και δεν θέλησαν να χάσουν την έναρξη.
Μετ' εμποδίων ή όχι και με τη στήριξη από τις Πρυτανικές Αρχές που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε, ευχόμαστε καλή δύναμη και περιμένουμε το δυναμικό και κριτικό "παρών" σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: