"Συχνά παρατηρώ τι λίγη σπουδαιότητα που δίδουν οι άνθρωποι στα λόγια. Ας εξηγηθώ. Ένας απλούς άνθρωπος (με απλούς δεν εννοώ βλαξ, αλλά όχι διακεκριμμένος) έχει μιαν ιδέα, κατακρίνει ένα θεσμόν ή μιαν γενικήν γνώμην. Ξεύρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία σκέπτεται αντιθέτως προς αυτή. Ως εκ τούτου σιωπά, θαρρώντας πως δεν οφελεί να ομιλήση, στέκοντας που με την ομιλία του δεν θ' αλλάξη τίποτε. Είναι ένα μεγάλο λάθος. Εγώ πράττω αλλέως. Κατακρίνω λ.χ. την θανατικήν ποινήν. Μόλις τύχει ευκαιρία, το κηρύττω, όχι διότι νομίζω ότι επειδή θα το πω εγώ θα την καταργήσουν αύριον τα κράτη, αλλά διότι είμαι πεπεισμένος ότι λέγωντάς το συντείνω εις τον θρίαμβον της γνώμης μου. Ο λόγος μου δεν πάγει χαμένος. Θα τον επαναλάβη ίσως κανείς και μπορεί να πάγη σε αυτιά που να τον ακούσουν και να ενθαρρυνθούν. Μπορεί από τους μη συμφωνούντας τώρα να τον θυμηθή κανένας - εις ευνοϊκήν περίστασην εις το μέλλον, και, με την συγκυρίαν άλλων περιστάσεων, να πεισθή, ή να κλονισθή η εναντία του πεποίθησις. Έτσι και εις διάφορα άλλα κοινωνικά ζητήματα, και εις μερικά που κυρίως απαιτείται Πράξις. Γνωρίζω που είμαι δειλός και δεν μπορώ να πράξω. Γι' αυτό λέγω μόνον. Αλλά δεν νομίζω που τα λόγια μου είναι περιττά. Θα πράξη άλλος. Αλλά τα πολλά μου τα λόγια εμού του δειλού - θα τον ευκολύνουν την ενέργειαν. Καθαρίζουν το έδαφος".
Κ.Π.Καβάφης

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ


Στην Πέμπτη Συνάντηση των Δειπνοσοφιστών,την Τετάτη 30 Μάη 2007,έγινε εφικτός ένας δύσκολος συγκερασμός.Στο πρώτο μέρος είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την κα Claudete Pereira Jorge,καταξιωμένη ηθοποιό της Βραζιλίας,στη μονόπρακτη παρουσίαση της Α ραψωδίας της Ιλιάδας.Είναι συγκινητικό να διαπιστώνει κανείς με τα μάτια του ότι τα έπη του Ομήρου δίνουν ερεθίσματα όχι μόνο σε φιλολόγους-ερευνητές,αλλά και σε καλλιτέχνες κάθε είδους,που μέσ'από το ομηρικό έργο αφουγκράζονται τον άνθρωπο,αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες,όπως οι πόθοι και τα πάθη του.Γι'αυτό και μας αφορά ακόμα ο Όμηρος και αντλούν έμπνευση από αυτόν καλλιτέχνες 'οπως η Pereira Jorge και ο Οctavio Camargo,καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Parana,παραγωγός και σκηνοθέτης της δραματοποίησης όλης της Ιλιάδας.Ακόμη,συνθέτης τραγουδιών,ένα εκ των οποίων ερμήνευσε στη συνάντησή μας,με στίχους αντλημένους από διάφορες ραψωδίες.
Στον Όμηρο άλλωστε χρωστούσε πολλά κι ένας από τους μεγαλύτερους Νεοέλληνες λογοτέχνες,ο Ν.Καζαντζάκης.Έχοντας θητεύσει και σφυρηλατηθεί λογοτεχνικά στη μετάφραση του Ομήρου (από κοινού με τον Ι.Θ.Κακριδή),μπολιάστηκε δημιουργικά από αυτόν με αποκορύφωμα της ομηρικής επίδρασης το 33.333 στίχων έπος του,την Οδύσσεια.
Στο δεύτερο μέρος λοιπόν,ο αναπληρώτης καθηγητής του ΑΠΘ,κος Χ.-Δ. Γουνελάς,έδωσε μια μεστή και διαφωτιστική διάλεξη σχετικά με την έννοια της ελευθερίας στο έργο του Καζαντζάκη.Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά και το σημαίνον αυτού,η ίδια η γλώσσα του Καζαντζάκη που κραύγαζε την ασταμάτητη έγνοια του για την ελευθερία.Με τον κο Γουνελά έκλεισε μια ιδιαίτερη βραδιά,που απαιτούσε οξυμένους ακροατές,ικανούς στη διαδοχική πρόσληψη ενός θεατρικού και σχεδόν αμέσως μετά μιας πανεπιστημιακής διάλεξης.Η μεγάλη προσέλευση μας ενθαρρύνει και απόδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη οξυδερκείς ακροατές.
Υπήρξε χαρά για μας η συνεργασία στο πρώτο μέρος της συνάντησής μας με συντελεστές της 1ης biennale της Θεσσαλονίκης και το ότι συμβάλαμε έστω και με ένα λιθαράκι στη στερέωση ενός σοβαρού πολιτιστικού θεσμού στην πόλη που μας φιλοξενεί.Να προσθέσουμε ακόμη ότι την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους η κα Ιατρού,επίκουρη καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας,ο κ.Αλεξίου,επίκουρος καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και από το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας,ο κ.Νίγδελης.
Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν σ'αυτή την ξεχωριστή βραδιά και τη μοιράστηκαν μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: