"Συχνά παρατηρώ τι λίγη σπουδαιότητα που δίδουν οι άνθρωποι στα λόγια. Ας εξηγηθώ. Ένας απλούς άνθρωπος (με απλούς δεν εννοώ βλαξ, αλλά όχι διακεκριμμένος) έχει μιαν ιδέα, κατακρίνει ένα θεσμόν ή μιαν γενικήν γνώμην. Ξεύρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία σκέπτεται αντιθέτως προς αυτή. Ως εκ τούτου σιωπά, θαρρώντας πως δεν οφελεί να ομιλήση, στέκοντας που με την ομιλία του δεν θ' αλλάξη τίποτε. Είναι ένα μεγάλο λάθος. Εγώ πράττω αλλέως. Κατακρίνω λ.χ. την θανατικήν ποινήν. Μόλις τύχει ευκαιρία, το κηρύττω, όχι διότι νομίζω ότι επειδή θα το πω εγώ θα την καταργήσουν αύριον τα κράτη, αλλά διότι είμαι πεπεισμένος ότι λέγωντάς το συντείνω εις τον θρίαμβον της γνώμης μου. Ο λόγος μου δεν πάγει χαμένος. Θα τον επαναλάβη ίσως κανείς και μπορεί να πάγη σε αυτιά που να τον ακούσουν και να ενθαρρυνθούν. Μπορεί από τους μη συμφωνούντας τώρα να τον θυμηθή κανένας - εις ευνοϊκήν περίστασην εις το μέλλον, και, με την συγκυρίαν άλλων περιστάσεων, να πεισθή, ή να κλονισθή η εναντία του πεποίθησις. Έτσι και εις διάφορα άλλα κοινωνικά ζητήματα, και εις μερικά που κυρίως απαιτείται Πράξις. Γνωρίζω που είμαι δειλός και δεν μπορώ να πράξω. Γι' αυτό λέγω μόνον. Αλλά δεν νομίζω που τα λόγια μου είναι περιττά. Θα πράξη άλλος. Αλλά τα πολλά μου τα λόγια εμού του δειλού - θα τον ευκολύνουν την ενέργειαν. Καθαρίζουν το έδαφος".
Κ.Π.Καβάφης

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ

Στις 24-05-07 ημέρα Πέμπτη οι Δειπνοσοφιστές μαζί με τον καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας κύριο Νικήτα Δημήτριο είχανε μία ανοικτή συζήτηση με θέμα τις Φιλολογικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η προσέλευση φοιτητών έφτασε τους 28 και από τους τρεις τομείς της φιλολογίας και από τους καθηγητές δεν παρευρέθηκε κανείς! Ίσως λόγω της αδυναμίας παρεύρεσης του κυρίου Δανιήλ Ιακώβ (αρχικός ομιλητής) να δόθηκε η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν θα διεξάγονταν.
Όμως υπήρξε μία πάρα πολύ ωφέλιμη συζήτηση, ακούσαμε λίγο το ιστορικό του τμήματος φιλολογίας, μάθαμε τις αλλαγές που έγιναν από 1937 και εξής και φτάσαμε μέχρι τα δικά μας τα χρόνια. Πράγματι όλοι οι παρευρισκόμενοι από κοινού καταλήξαμε στο γεγονός ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα μία ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών αφού λάβουμε υπόψη σοβαρά και τη γνώμη και το συμφέρον των φοιτητών. Όπως και να έχουν τα πράγματα υποστηρίξαμε ότι κάποια μαθήματα πρέπει να αφαιρεθούν, ότι η ειδίκευση πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα και να μην είναι μία βασανιστικότερη επανάληψη του κορμού, ότι κάποιοι συγγραφείς πρέπει να διδάσκονται σταθερά σε όλους τους φοιτητές της φιλολογίας (π.χ.Όμηρος, Αριστοτέλης)
Εμείς ως ομάδα δεσμευόμαστε ότι μέχρι τα αρμόδια όργανα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες (που υποχρεούνται) δεν θα σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε και να πιέζουμε μαζί με τον σύλλογο φοιτητών.
Κρίνουμε σκόπιμο να ευχαριστήσουμε όσους επέδειξαν ενδιαφέρον και παρευρέθηκαν στην συνάντηση που είχαμε προγραμματίσει αναγράφοντας τα ονόματά τους:
1.Μυρώτη Γιώτα
2.Μπροφήδου Άννα
3.Κοσμά Ελένη
4.Καραμανλή Μαγδαληνή
5.Ιωάννου Δήμητρα
6.Γαζάκη Πελαγία
7.Παπαδοπούλου Δήμητρα
8.Δόλιας Βασίλειος
9.Μαρκούτη Πολυξένη
10.Κύρκου Χριστίνα
11.Μετσκίδου Ανθή
12.Κύρκου Μαρία
13.Ζαρωτιάδης Νικόλαος
14.Πρεφτίτσης Ορέστης
15.Σπυρόπουλος Μάριος
16.Γρηγοριάδου Ελένη
17.Μπίσμπας Λάζαρος
18.Κωνσταντινίδης Γεώργιος
19.Ορφανίδης Αριστείδης
20.Μέσσα Ιωάννα
21.Πορπόδης Νικόλαος
22.Τουμανίδου Κωνσταντίνα
23.Ξεσφίγγη Βασιλική
24.Πατρικίου Δέσποινα
25.Βασιλείου Αλέξιος
26.Βλάχος Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: