"Συχνά παρατηρώ τι λίγη σπουδαιότητα που δίδουν οι άνθρωποι στα λόγια. Ας εξηγηθώ. Ένας απλούς άνθρωπος (με απλούς δεν εννοώ βλαξ, αλλά όχι διακεκριμμένος) έχει μιαν ιδέα, κατακρίνει ένα θεσμόν ή μιαν γενικήν γνώμην. Ξεύρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία σκέπτεται αντιθέτως προς αυτή. Ως εκ τούτου σιωπά, θαρρώντας πως δεν οφελεί να ομιλήση, στέκοντας που με την ομιλία του δεν θ' αλλάξη τίποτε. Είναι ένα μεγάλο λάθος. Εγώ πράττω αλλέως. Κατακρίνω λ.χ. την θανατικήν ποινήν. Μόλις τύχει ευκαιρία, το κηρύττω, όχι διότι νομίζω ότι επειδή θα το πω εγώ θα την καταργήσουν αύριον τα κράτη, αλλά διότι είμαι πεπεισμένος ότι λέγωντάς το συντείνω εις τον θρίαμβον της γνώμης μου. Ο λόγος μου δεν πάγει χαμένος. Θα τον επαναλάβη ίσως κανείς και μπορεί να πάγη σε αυτιά που να τον ακούσουν και να ενθαρρυνθούν. Μπορεί από τους μη συμφωνούντας τώρα να τον θυμηθή κανένας - εις ευνοϊκήν περίστασην εις το μέλλον, και, με την συγκυρίαν άλλων περιστάσεων, να πεισθή, ή να κλονισθή η εναντία του πεποίθησις. Έτσι και εις διάφορα άλλα κοινωνικά ζητήματα, και εις μερικά που κυρίως απαιτείται Πράξις. Γνωρίζω που είμαι δειλός και δεν μπορώ να πράξω. Γι' αυτό λέγω μόνον. Αλλά δεν νομίζω που τα λόγια μου είναι περιττά. Θα πράξη άλλος. Αλλά τα πολλά μου τα λόγια εμού του δειλού - θα τον ευκολύνουν την ενέργειαν. Καθαρίζουν το έδαφος".
Κ.Π.Καβάφης

Τετάρτη 23 Μαΐου 2007

ΛΟΥΚΙΑΝΕΙΑ ΣΑΤΙΡΑ

Το θέμα της δεύτερης επιστημονικής συνάντησης των Δειπνοσοφιστών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ποικιλία στο πρόγραμμά της. Η Λουκιάνεια Σάτιρα ήταν το θέμα μας με ομιλητή έναν πραγματικά Δειπνοσοφιστή καθηγητή με μεράκι για αυτό που κάνει και χρόνια ενασχολούμενος με τον μεταχριστιανικό συγγραφέα Λουκιανό και τη σάτιρά του.
Ομιλητής:
Χρηστίδης Δημήτριος
Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Κριτικής των Κειμένων, ΑΠΘ.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 11-Δεκεμβρίου-2006 ημέρα Δευτέρα στο αμφιθέατρο νέας πτέρυγας της φιλοσοφικής σχολής ώρα 19:30. Η προσέλευση των φοιτητών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με παρουσίες φοιτητών και από άλλες σχολές (Θεολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Πολυτεχνείου, Ιατρικής, Νομικής), με αριθμό 144!
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενσωματώθηκε, λόγω των επερχομένων εορτών των Χριστουγέννων και Θεοφανείων, η 15μελής χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Χοράρχης ήταν ο λέκτορας Μουσικολογίας Σπυρίδων Αντωνίου, Πρωτοπρεσβύτερος. Οι ύμνοι που έψαλε η χορωδία ήταν χριστουγεννιάτικοι με ομηρικές και ευριπίδειες απηχήσεις.

1 σχόλιο:

"ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΑΙ" είπε...

Ηταν πραγματικά μία εξαιρετική συνάντηση που μας έδωσε μία γεύση του τι μπορούν να κάνουν οι φοιτητές μέσα σε ένα χωρό που τους ανήκει. Μπράβο σε όσους συνέβαλαν για την προώθηση της ομάδας αυτής.