Η τελευταία συνάντηση των Δειπνοσοφιστών για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά 2006-2007 προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 30-05-2007. Το αρχικό θέμα συζήτησης ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης και η έννοια της ελευθερίας<. Όμως επειδή οι Δειπνοσοφισταί δεν μπορούν να αφήνουν ευκαιρίες διαμάντια να ξεφεύγουν από τα χέρια τους, σας ετοίμασαν και μία πολύ ευχάριστη έκπληξη!!!
Το πρόγραμμα της συνάντησης θα είναι διμερές. Στο δεύτερο μέρος ο αναπληρωτής καθηγητής της νέας ελληνικής φιλολογίας κ. Δ.Χ. Γουνελάς θα συζητήσει με το κοινό τα περί Νίκου Καζαντζάκη.
Στο πρώτο όμως μέρος για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το University of Music and Fine Arts Of PARANA (EMBAP) της Βραζιλίας, θα παρουσιάσουμε την Α' ραψωδία της Ιλιάδας του Ομήρου. Η παράσταση θα γίνει υπό την επίβλεψη του πανεπιστημιακού καθηγητή μουσικολογίας και σύνθεσης κ. Octavio Camargo, με πρωταγωνίστρια την κυρία Claudete Pereira Jorge, μία από τις τρεις διακεκριμένες ηθοποιούς στην Βραζιλία. Η μονόπρακτη θεατρική παράσταση θα γίνει στα Πορτογαλικά. Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε όλους! Η συνάντηση θα αρχίσει στις 19:15 στο αμφιθέατρο νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Είναι κάτι που κανείς δεν πρέπει να χάσει...!
Παρασκευή 25 Μαΐου 2007
Πέμπτη 24 Μαΐου 2007
ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ
Παρόλες τις βροχές και τον πολυπόθητο ποδοσφαιρικό αγώνα η τρίτη συνάντηση των Δειπνοσοφιστών έλαβε κανονικά χώρα την προκαθορισμένη ώρα και ημέρα. Η κυρία Παρασκευή Κοτζιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας έκανε μία εξαιρετική παρουσίαση για την ευρεία αραβική, εβραϊκή και λατινική παράδοση ενός κειμένου που αποδίδεται ψευδεπίγραφα στο όνομα του Αριστοτέλη.
Θέμα " Περί του μήλου ή περί της Αριστοτέλους Τελευτής". Η προσέλευση των φοιτητών ανήλθε στους 70. Ιδιαίτερη χαρά όμως αισθάνθηκαν οι Δειπνοσοφισταί όταν μέσα στο ακροατήριο συνήντησαν και μέλη από τους πρώτους Δειπνοσοφισταί που έδρασαν προ 15ετίας στο Απθ! Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει μία συνέχεια στο σώμα των φοιτητών.
Θέμα " Περί του μήλου ή περί της Αριστοτέλους Τελευτής". Η προσέλευση των φοιτητών ανήλθε στους 70. Ιδιαίτερη χαρά όμως αισθάνθηκαν οι Δειπνοσοφισταί όταν μέσα στο ακροατήριο συνήντησαν και μέλη από τους πρώτους Δειπνοσοφισταί που έδρασαν προ 15ετίας στο Απθ! Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει μία συνέχεια στο σώμα των φοιτητών.
Τετάρτη 23 Μαΐου 2007
ΛΟΥΚΙΑΝΕΙΑ ΣΑΤΙΡΑ
Το θέμα της δεύτερης επιστημονικής συνάντησης των Δειπνοσοφιστών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ποικιλία στο πρόγραμμά της. Η Λουκιάνεια Σάτιρα ήταν το θέμα μας με ομιλητή έναν πραγματικά Δειπνοσοφιστή καθηγητή με μεράκι για αυτό που κάνει και χρόνια ενασχολούμενος με τον μεταχριστιανικό συγγραφέα Λουκιανό και τη σάτιρά του.
Ομιλητής:
Χρηστίδης Δημήτριος
Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Κριτικής των Κειμένων, ΑΠΘ.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 11-Δεκεμβρίου-2006 ημέρα Δευτέρα στο αμφιθέατρο νέας πτέρυγας της φιλοσοφικής σχολής ώρα 19:30. Η προσέλευση των φοιτητών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με παρουσίες φοιτητών και από άλλες σχολές (Θεολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Πολυτεχνείου, Ιατρικής, Νομικής), με αριθμό 144!
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενσωματώθηκε, λόγω των επερχομένων εορτών των Χριστουγέννων και Θεοφανείων, η 15μελής χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Χοράρχης ήταν ο λέκτορας Μουσικολογίας Σπυρίδων Αντωνίου, Πρωτοπρεσβύτερος. Οι ύμνοι που έψαλε η χορωδία ήταν χριστουγεννιάτικοι με ομηρικές και ευριπίδειες απηχήσεις.
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ
Η πρώτη μας εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 02-Νοεμβρίου-2006 ημέρα Δευτέρα στο Αμφιθέατρο νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το θέμα της συνάντησης ήταν " Τα υπέρ και τα κατά στην ύλη και τον τρόπο εξέτασης των πτυχιακών μαθημάτων ΑΕΦ 143, ΛΦΙ 162 και ΝΕΦ 240. Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αλλάξει κα γιατί;" Οι εισηγητές της πρώτης συνάντησης ήταν:
1. Ρεγκάκος Αντώνιος,Πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας- Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας,
2. Νικήτας Δημήτριος,
Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας και Μεσαιωνικής Γραμματείας
3. Χρυσανθόπουλος Μιχάλης,
Διευθυντής Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών-Καθηγητής Γενικής
Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τομέα ΜΝΕΣ.
Η προσέλευση των φοιτητών ήταν μαζική και έδωσε τον αριθμό των 96!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)